Κόντρα στον Δεσποτισμό(ένα αφιέρωμα στον Χρυσόστομο Ζακύνθου )

Με λύπη μου(!!!) διάβασα στο ιστολόγιο του Πάτερ Καποδίστρια νυχθημέρον, την απόφαση του Μητροπολίτη Ζακύνθου να παραιτηθεί  1/09/2011

Aνεξάρτητα για το ποιές απόψεις έχω περί Θεού και τι πιστέυω για τον δεσποτισμό(είμαι Χριστιανός αλλά όχι με βάση το ιεραρχικό μοντέλο) πάντα πήγαινα κόντρα σε κάθε εξουσιαστική νέο εποχίτικη νοοτροπία που θέλει την Εκκλησία κοσμική και να έχει μέρος του παιχνίδιου.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλά το θέμα είναι ότι με λυπεί το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική θέση και αξίωμα την έχουν κάνει πλέον κάτι αναμένομενο.

Δεν βάζω όλους τους Δεσποτάδες σε όλο το σκυλολόι, αλλά πιστεύω ότι όλοι έχουν συμβάλλει σε ένα μεγάλο η μικρό βαθμό στην σημερινή μας παρακμή.

Είχα κάποτε ένα ιστολόγιο με τίτλο το παιδί της πλατείας  που ήταν όντως δημοφιλές το είχα όμως κρυφό, διότι οι απόψεις μου ενοχλούσαν ορισμένους, ήταν μια γνήσια λαική ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ απέναντι σε όσους εξουσιαστές στο νησί η γενικότερα στον Ελληνικό χώρο έχουν συμβάλλει στην εξαθλίωση την πνευματική και την οικονομική.

Θα μου πείς ποιός είσαι εσύ και γιατί μιλάς και γιατί βγάζεις αγανάκτηση, ένας κηφίνας είσαι που απομυζείς τους άλλους…

Τέτοιες απόψεις ακούω απο γνωστούς σφουγγοκωλάριους εξουσιαστών, δεσποτάδων, πολιτικάντιδων και δήθεν καλών ανθρώπων που μιλάνε πάντα  για το καλό και πάντα μάχονται για την Πατρίδα και για το Έθνος, ασχέτα αν οι ίδιοι τελικά κατέστρεψαν και διάλυσαν την σημερινή Ελλάδα…

Επειδή πλέον το ιστολόγιο της πλατείας, κάποιοι με διάφορες αναφορές στο google το καταργήσαν και καταφεράν με ύπουλες διαδικασίες  να μου το κλείσουν και να χαθούν ορισμένα κείμενα καιρός να υπενθυμίσω και με αφορμή της αποχώρησης του Μητροπολίτη μας, ένα κείμενο επίκαιρο και αληθινό…

Που όποιος θέλει να το βρεί θα το δεί στο φίλο μου τον atsaranto

Δεσποτισμός
Από το Βικιλεξικό, ο τρόπος με τον οποίο κυβερνά ένας δεσπότης, η απόλυτη και τυραννική εξουσία.Αφορμή για την ανάρτηση μου, έτυχε η δηλώσης του Μητροπολίτη Ζακύνθου που διάβασα τυχαία στο blog του ατσάραντου. http://atsarantos.blogspot.com/2008/09/blog-post_8912.html .
Μάλιστα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, προσφέρει με την καλή του καρδιά για να συμβάλλει στο τόπο, ένα ακίνητο προσφορά στο δημόσιο και στην Νομάρχια. Θα πει κάποιος ωραία, να ένας καλό άνθρωπος που συμβάλλει για την ανάπτυξη του τόπου μας. Έχω κάποιες μικρές ταπεινές απορίες…
Αγαπητοί αναγνώστες του blog αυτού, τι δουλεία έχει ένας Μητροπολίτης με την αγορά εργασίας;
Συγκεκριμένα ποιος του δίνει το δικαίωμα να ξεπουλάει την περιουσία της Ιεράς Μονής στροφαδίου του Αγίου Διονυσίου;Σε ιδιώτη ή σε κρατικό παράγοντα;
Ποιός ελέγχει για τα οικονομικά στοιχεία και τις αγορές της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου;
Δεν το παίζω αιρετικός, ούτε έχω κάποια αρνητική πρόθεση έχω όμως κάποια ερωτήματα, γιατί όπως έγινε και με την Ιερα Μονή Βατοπεδίου, γίνεται εδώ και χρόνια στην Ζάκυνθο.
Αποδείξεις δεν υπάρχουν(μόνο ορισμένες ενδείξεις), καθώς οι φύλακες χρησιμοποιούν όλα τα μέσα τα υπόγεια για να κλέίνουν συμφωνίες με τον Χρυσοστομό εις βάρος όλων των πιστών της Ζακύνθου.
Το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας το οποιό με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν ελεγχέται είναι το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο όλων των εποχών.Τα λεφτά είναι πάρα πολλά… Ορισμένοι Ιεράρχες κάνουν business πάνω σε αυτό το θέμα(με σκόπο πάντα το κέρδος εις βάρος της πίστης), αντί να δίνουν το καλό παράδειγμα στην κοινωνία, αφήνουν τα ναρκωτικά να σαρώνουν, να κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις(γεμάτες αλαζονείας της ψέυτικης εξουσίας τους)Ορισμένοι δεσποτάδες θέλουν να γίνουν Εθνάρχες και να έχουν λόγω για τα πάντα, ξεχνάν όμως το λόγω του Απόστολου Πάυλου στις επιστολές πρός Εφεσίους.
Οἱ δοῦλοι, ὑπακούετε τοῖς κατὰ σάρκα κυρίοις μετὰ φόβου καὶ τρόμου ἐν ἁπλότητι τῆς καρδίας ὑμῶν ὡς τῷ Χριστῷ, μὴ κατ’ ὀφθαλμοδουλίαν ὡς ἀνθρωπάρεσκοι ἀλλ’ ὡς δοῦλοι Χριστοῦ ποιοῦντες τὸ θέλημα τοῦ θεοῦ ἐκ ψυχῆς, μετ’ εὐνοίας δουλεύοντες ὡς τῷ κυρίῳ καὶ οὐκ ἀνθρώποις, εἰδότες ὅτι ἕκαστος ἐάν τι ποιήσῃ ἀγαθόν, τοῦτο κομίσεται παρὰ κυρίου εἴτε δοῦλος εἴτε ἐλεύθερος. Καὶ οἱ κυρίοι τὰ αὐτὰ ποιεῖτε πρὸς αὐτούς, ἀνιέντες τὴν ἀπειλήν, εἰδότες ὅτι καὶ αὐτῶν καὶ ὑμῶν κύριος ἐστιν ἐν οὐρανοῖς καὶ προσωπολημψία οὐκ ἔστιν παρ’ αὐτῷ.
Δεν έχω δεί ούτε ένα Μητροπολίτη(εκτός απο λίγους στην Ιεραρχία) να είναι σεμνοί και ταπεινοί, να τιμούν το ράσο τους και πάνω απο όλα να σέβονται το ρόλο που τους ανέθεσε ο Θεός. Γιατί μάγκες μου είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι μητροπολίτης, στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είχαμε διαφόρων ειδών Εκκλησιαστικούς ηγέτες. Για χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μιλήσω για τον ήρωα Χρυσόστομο Σμύρνης που έδωσε το αίμα του για να υπερασπίστει στην Σμύρνη την Εκκλησία, ένας απο τους Ιεράρχες που μας πέθαναν και μαρτύρησαν για τον Χριστό και την Ελευθερία.
Για περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link.
Για το τέλος δεν είμαι απαισιόδοξος για την ορθοδοξία, γιατί όπως λέει και ο Χριστός:
Ιδού, εγώ σας αποστέλλω ως πρόβατα εν μέσω λύκων γίνεσθε λοιπόν φρόνιμοι ως οι όφεις, και απλοί ως αι περιστεραί. Προσέχετε δε από των ανθρώπων διότι θέλουσι σας παραδώσει εις συνέδρια, και εν ταις συναγωγαίς αυτών θέλουσι σας μαστιγώσει και ενώπιον έτι ηγεμόνων και βασιλέων θέλετε φερθή ένεκεν εμού, πρός μαρτυρίαν εις αυτούς, και εις τα έθνη.
Άρα λοιπόν, με βάση τα λεγόμενα του κάνεις δεν μπορεί να τα βάλει με την αλήθεια και την αγάπη της Ορθοδοξίας, ακόμα αν και έχουν μπεί οι λύκοι μέσα στο σώμα της Εκκλησίας και ξεπουλάν δεξιά και αριστέρα.Όμως δεν μπορούν να ξεπουλήσουν την πίστη μας…

Αυτά έγραφα τότε Σεπτέμβριο του 2008 και τα ίδια πιστέυω και τώρα

Με επιπλέον προτάσεις

1)Φορολόγηση του Ιερατείου

2)Απαλλοτροίωση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες

3)Διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας

4)Ο μισθός του ιερέα να είναι αυτόνομος απο το παγγάρι της ενορίας και όχι απο το κράτος

5)Ο κλήρος και ο λαός να αποφασίζει ποιός θα είναι ο μητροπολίτης του και όχι μόνο μια μικρή μερίδα ατόμων και επισκόπων

Με άμεσες δηλαδή δημοκρατικές διαδικασίες

Πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορεί να έρθει η κατάσταση κάπως φυσιολογικά, περιορίζοντας την εξουσία των Δεσποτάδων και επίσης θα ήταν πιο εύκολο τελικά να γίνει η κατάσταση πιο ανθρώπινη χωρίς καταστάσεις περίεργες…χωρίς σκάνδαλα δηλαδή που ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ την εικόνα της Εκκλησίας του Ιησου.

ΥΓ

Στο καλό Χρυσόστομε και ο Θεός μαζί σου…

2 responses to “Κόντρα στον Δεσποτισμό(ένα αφιέρωμα στον Χρυσόστομο Ζακύνθου )

 1. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ , ΟΤΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ , ΔΩΘΗΚΑΝ Δ Ω Ρ Ε Α Ν ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΚΑΤΙ ΩΦΈΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥΣ .

  ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ :

  ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΟ
  ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
  ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
  ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΓΑΙΤΑΝΙ ΟΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

  ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ………

  • Αγαπητέ Καλαμάκι σε αφήνω να πείς το σχόλιο σου διότι έχουμε Δημοκρατία πάνω απο όλα…λοιπόν όταν εννοείς αγαπητέ Δωρεάν εννοείς τσάμπα η με φτηνή τιμή κόστους?
   Έχω ακούσει για καταγγελίες απο τον κύριο Παύλο Καψαμπέλη για το οικόπεδο του Νοσοκομείου, επειδή κάποιοι δεν θέλουν την ελεύθερη φωνή να λέει αλήθειες έχουν το ύφος και το ήθος σου…
   Δεν πειράζει ο δεσποτισμός και το άρρωστο παθολογικά σύστημα των Δεσποτάδων που έχουν δημιουργήσει στρατούς ανθρώπων που τους ελέγχουν σωματικά και ψυχικά προκαλεί τέτοια συμπτώματα και τέτοιες συμπεριφορές…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s