Κοβουν συντάξεις και επιδόματα…αλήθεια πως θα λειτουργήσει το κράτος;

Αυτοί που μιλάνε για οικονομικό πρόβλημα και για ζήτημα να μειώσουμε το έλλειμα για να έχουμε πλεόνασμα, φαίνεται ότι δεν νοιάζονται για τίποτα.

Δεν τους νοιάζει αν υπάρχουν άνεργοί, αν ο κόσμος τρώει απο τα σκουπίδια, αν δεν έχει να πληρώσει την ΔΕΗ, αν δεν έχει το ταμείο του να καλύψει τα νοσήλεια του, το μόνο που τους νοιάζει ειναι να πέσει το γαμημένο έλλειμα(συγγνωμη για την βωμολοχία αλλά δεν αντέχω την αδικία).

Ειναι αδιανόητο πως ένα κράτος δικαίου όπως ειναι η Ελλάδα, έχει διαλύσει κάθε κοινωνικό ιστό, όταν τα προβλήματα έχουν διογκωθεί το ζήτημα επιβίωσης του λαού γίνεται όλοενα και πιο δύσκολο.

Όπως διαβάζω στο apnea

Το κολοσσιαίο ποσό των 8,2 δισ. ευρώ πρέπει να «εξοικονομήσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία την προσεχή τριετία (2012-14), μέσω της μείωσης των συντάξεων και της συρρίκνωσης των παροχών υγείας, ώστε οι συνταξιούχοι να διασφαλίσουν τις γλίσχρες αποδοχές τους.

Αυτό προκύπτει από την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, «τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 25% μέχρι σήμερα και κατά 35% μέχρι το τέλος του 2012, σε σύγκριση… με τις δαπάνες του 2009, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20% και 25% αντίστοιχα».

Η γενιά του 1950-54
Πρόσθετα, «παρά τη μείωση των δαπανών για συντάξεις (μεσοσταθμικά κατά 10%), δεν μειώθηκαν αντίστοιχα και οι συνολικές δαπάνες. Και αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, αυτή την… περίοδο «συνταξιοδοτείται η πρώτη μεταπολεμική γενιά που γεννήθηκε την πενταετία 1950-1954 και αριθμεί 126.000 άτομα περισσότερα από εκείνα της αμέσως προηγούμενης πενταετίας, που συνταξιοδοτήθηκε πριν από το 2010. Εάν προσθέσουμε στην πενταετία αυτή και όσους συνταξιοδοτούνται λόγω ανεργίας ή διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 200.000 την πενταετία 2010-2014.

Αυτό σημαίνει αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 650 εκατ. ευρώ το 2010, κατά 1,3 δισ. το 2011 και καταλήγει στα 3,25 δισ. το 2014».

Και επειδή έχουμε μπροστά μας άλλα 3 έτη μέχρι τη συμπλήρωση της κρίσιμης 5ετίας, κατά την περίοδο 2012-14 απαιτούνται άλλα 8,2 δισ. ευρώ πρόσθετης δαπάνης για τους επιπλέον συνταξιούχους.

Ενα ποσό που από μόνο του προκαλεί ίλιγγο και προϊδεάζει για δραματικές περικοπές στο εγγύς μέλλον σαν συνέχεια και όσων προηγήθηκαν. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν προκύψει οι ακόλουθες (αυτονόητες) οικονομίες:

  • Μείωση της δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 1,3 δισ. το 2012 (οικονομίες σχεδόν 2,6 δισ. από το 2009 μέχρι το 2011).
  • Έλεγχος των «μαϊμού» συνταξιούχων (40.000 άτομα, ενώ ένας εξ αυτών ελάμβανε παράνομα τη σύνταξη για 32 έτη), εκ των οποίων θα προκύψει ετήσιο όφελος 350 εκατ. ευρώ.
  • Αναγκαστική είσπραξη 1,1 δισ. το 2011 από οφειλές παρελθόντων ετών.

Δεν αρκούν ωστόσο αυτά τα ποσά. Και αυτό γιατί σε ετήσια βάση το σύστημα χάνει 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των αποδοχών και την έκρηξη της ανεργίας.

Από πού θα κόψουν…
Τα εν λόγω -επιπλέον- ποσά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα πρέπει να προέλθουν από:

1. Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων (από 15%-40%) και την ενοποίηση όλων των Ταμείων πρόσθετων παροχών σε ένα.
2. Τη μεταρρύθμιση των κλάδων υγείας (σ.σ. περικοπή δαπανών, μείωση καλύψεων κ.ά.), αλλά και δημιουργία του (Ενιαίου) Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
3. Την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
4. Τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φόρο μισθωτών υπηρεσίων κ.ά.
γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ

Αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται για το καλό μας, αλλά για να πληρωθούν τα τοκοχρεωλύσια.

Η πολιτική που ασκείται ειναι δολοφονική και δεν πρόκειται να αναδιοργανωθεί το κράτος αυτός αλλά οδηγείται με μαθηματική ακριβεία σε μια διάλυση που θα επιβιώνει μόνο η μεγαλοαστική τάξη και όχι ο απλός εργαζόμενος.

Μιλάμε για ταξικές κινήσεις ακριβείας που κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία προσπαθεί μέσα σε λίγους μήνες να περάσει μέτρα που θα είναι σε ισχύ σε αρκετό διάστημα, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να μην βλέπουμε τους αριθμούς εκείνους που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.

Τα ζητήματα και τα προβλήματα θα ενταθούν το τελευταίο διάστημα και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μόνο με αυτοργάνωση και αλληλεγγυή θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να νικήσει το πόλεμο αυτο.

Όπως γράφει ο μεγάλος Μπερτολτ Μπρέχτ

Όποιος σήμερα θέλει να πολεμήσει την ψευτιά και την αμάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες.

Πρέπει να έχει το θ ά ρ ρ ο ς να γράφει την αλήθεια παρόλο που παντού την καταπνίγουν·

την ε ξ υ π ν ά δ α να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού·

την τ έ χ ν η να την κάνει ευκολομεταχείριστη σαν όπλο την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θ’ αποχτήσει δύναμη· την π ο ν η ρ ι ά να τη διαδώσει ανάμεσα τους.

Αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για κείνους που γράφουν κάτω απ’ το φασισμό, υπάρχουν όμως και γι’ αυτούς που τους κυνήγησαν ή που έφυγαν ακόμα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας.

Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο του Μπρεχτ  η να το διαβάσετε στο παρακάτω link

http://www.dokimio.com/files/brecht_alh8eia.pdf

Kλέινω με δύο  μουσικά βίντεο  του Θάνου Μικρούτσικου σε μουσική πράξη στον Μπρέχτ

ΥΓ

Η φωτογραφία μας δείχνει ξεκάθαρα το τι συμβαίνει τα τελευταία δύο έτη στην πατρίδα μας

One response to “Κοβουν συντάξεις και επιδόματα…αλήθεια πως θα λειτουργήσει το κράτος;

  1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΩΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΩ!!! ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s